TARİHÇE
Kuruluş
Fen Edebiyat Fakültesi, Üniversitemizin kuruluşuna ilişkin olarak çıkarılan 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı Kanunla kurulmuştur.
Fiziksel yapı ve donanımlar
Fakültemiz hâlihazırda, hayırseverler Veli DİRİKOÇ, Asım DİRİKOÇ ve Hacı Kadın-Hacı Mehmet DİRİKOÇ tarafından merkez yerleşkede yaptırılmış olan ve üç bloktan oluşan binada hizmet vermektedir.
Fakültemiz fen bölümlerinin lisans programlarında yer alan uygulamaya yönelik laboratuvar derslerinde kullanılmak üzere gerekli donanımlara sahip 6 laboratuvar 2009 yılında kurulmuştur.
Enformatik dersleri ile Fakültede yürütülen diğer bilgisayar derslerinde kullanılmak üzere 07.01.2010 tarihinde 40 kişilik bir bilgisayar laboratuvarı hizmete sunulmuştur.
Fakültemizde bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetler için elzem olan 100 kişi kapasiteli Konferans Salonu 17 Ekim 2011 tarihinde açılmıştır.
Fakültemiz Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri tarafından araştırma-geliştirme ve lisansüstü çalışmalarda kullanılabilecek 12 adet laboratuvar, donanımlarıyla birlikte 03 Nisan 2012 tarihinde hizmete açılmıştır. Ayrıca Arkeoloji Bölümünün uygulamalı derslerine yönelik olarak kullanabileceği laboratuvar da aynı tarihte hizmete açılmıştır.
Eğitim öğretim
Fakültemizin kuruluşunu takip eden yıl Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinin lisans programlarında eğitim öğretime başlanmıştır.
2009-2010 eğitim öğretim yılında söz konusu 6 bölümün ikinci öğretim lisans programlarına da öğrenci alınmıştır.
2010-2011 eğitim öğretim yılında ise Arkeoloji Bölümünün lisans programına ilk defa öğrenci alınmıştır.
Fakültemizde 2011-2012 eğitim öğretim yılında Pedagojik Formasyon Eğitim Programı kapsamında YÖK tarafından Fakültemize verilen 200 kontenjanla Sertifika Programı açılmıştır.
Bugün fakültemizde yukarıda adları verilen bölümlere ek olarak Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sosyoloji, Türk Halkbilimi, Sanat Tarihi, Coğrafya, Felsefe, Doğu Dilleri ve Edebiyatları (Japon Dili ve Edebiyatı) bölümleri faal olarak eğitim-öğretim vermeye devam etmektedir.
Lisans programlarının yanı sıra Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsünün çatısı altında Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Sosyoloji ile Kültürel Miras ve Kültür Yönetimi lisansüstü programları yürütülmektedir.
Bologna Süreci
Fakültemiz bünyesinde yer alan lisans ve lisans üstü eğitim öğretim yapılan bütün bölümlerimizde 2009 yılından itibaren Bologna Süreci uyum çalışmalarına başlanmıştır.
Bologna Süreci kapsamında; Avrupa Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi ve ilgili alanlara ait alan yeterliklerine göre bütün bölüm ve anabilim dallarında program tanımları ve program çıktıları hazırlanmış; program çıktılarına göre ders planları oluşturulmuş, ayrıca her bir ders için AKTS bilgi formları, tüm içerikleriyle tamamlanmıştır. Derslerin AKTS kredileri, öğrencilere uygulanan iş yükü anketleri de dikkate alınarak belirlenmiştir.
Mevcut durumda Fakültemizin bütün bölüm ve anabilim dallarına ait AKTS bilgi paketleri Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış bulunmaktadır.
Geleceğe bakış
Henüz genç bir eğitim öğretim kurumu olan Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, fiziksel yapılanmasını ve donanım ihtiyaçlarını önemli ölçüde tamamlamış, eğitim öğretim kalitesinin artırılması konusunda da uluslararası standartları yakalama hedefiyle gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Hedefimiz en kısa zamanda iç ve dış değerlendirme süreçlerinden geçerek akredite olmuş bir fakülteye dönüşmektir.
Prof. Dr. Ensar ÇETİN
Dekan