...

Fen Edebiyat Fakültesi

“Japonya’da Bir Osmanlı Gemisi”
25/12/2019

22 Kasım 2019 tarihinde Fakültemiz Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikte Ertuğrul Firkateyni Araştırma Projesi Başkanı Tufan Turanlı, “Japonya’da Bir Osmanlı Gemisi” konusu üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasında Ertuğrul Firkateyni’nin Japonya yolculuğunu ve dönüş sırasında geçirdiği kazayı anlatan Turanlı, bu kazanın ardından yaşananların Türkiye ile Japonya arasındaki sıcak dostluğun temel taşı sayıldığına değindi. Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ile ortak yürütülen Japonya’da batmış olan Ertuğrul Firkateyni’nin çıkarılması projesi kapsamında dalışlar gerçekleştiren Turanlı, bu dalışlar sonucu çıkarılan gemi kalıntılarının fotoğraflarını dinleyicilere sundu.

Söyleşiye, Tufan Turanlı dışında; İran-Irak savaşı sırasında Tahran’da mahsur kalan 215 Japon vatandaşını kurtarma operasyonunda THY uçuş ekibinde yer alan Melek Müge Sayar ve 30 yıldır turizm sektöründe çalışan Saadettin Eraslan da katkıda bulundu. Sayar, Tahran’daki kurtarma operasyonu anılarını dinleyiciler ile paylaştı. Eraslan ise Türk-Japon ilişkilerinin turizme etkilerini değerlendirdi.

Konferans, konuşmacılara Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek’in, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Şengül’ün, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Neşe Harbalioğlu’nun teşekkür belgelerini takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.